Excesul de pungi de plastic poate dăuna sănătății (mele)…

În urmă cu vreo patru ani, înainte de primul meu contact cu Grecia, un prieten neamț (și la propriu și la figurat) îmi spunea cum că albastrul de pe steagul Greciei ar fi de fapt simbolul tuturor pungilor de plastic aruncate pe plajele albe… Că e prima țară pe care o vizitează și unde a văzut atâtea plase de supermarket (și nu numai) care pe unde. Credeam că exagerează. De aproape 3 ani trăiesc aici și o spun cu mâna pe inimă, omul avea dreptate. E o risipă grosolană de plase. Pungi de plastic. Mici, mari, mijlocii. Peste tot unde întorci capul și întinzi mâna, cineva îți dă o pungă. Pentru orice nimic, primești o plasă. La supermarket, dacă vrei să cumperi o sticlă de lapte și un pachet de gumă, ți le împachetează în plase diferite. La aprozar (ce-mi place mie cuvântul ăsta, cu miros de Cluj…) o plasă pentru roșii, alta pentru trei castraveți, alta pentru două cepe și toate împreună, în altă plasă mai mare. Și cum am prostul obicei de a dezvolta obsesii pentru chestii din ăstea (nu pot să dorm dacă perdelele de la dormitor nu stau într-o anumită poziție, dacă pernele de pe canapea nu sunt aranjate descrescător și multe altele), evident, că am început să văd plasele peste tot. Și să mă zgârie pe retină și pe nervi. Bun. Cu nenea de la aprozar am lămurit-o. Am cumpărat de două ori, i-am zis să grupeze legumele și fructele în cât mai puține pungi și dacă se poate să folosească din ălea de hârtie. Acum îmi aduce cumpărăturile acasă și e mai mare dragul să vezi câtă silință își dă în a împacheta totul pe gustul meu. Problema mea e însă supermarketul. E unul la care merg(eam) mereu. Nu-mi place, însă e singurul accesibil cu transformeru’ de cărucior din dotare și aproape de casă. Am intrat aseară și am plasat pe tejghea, la casă, așa: una bucată sticlă de lapte, o pâine și un pachet de scutece. Până să scot banii, tanti începe să le organizeze în plase. Una plasă pentru lapte, alta pentru pâine, alta pentru scutece. M-am oprit din numărat și am privit-o ca proasta. „Nu vreau atâtea plase…” Încep eu și dau să scot scutecele din pungă (doar pachetul are mâner!) „Lăsați, că le bag în una mai mare pe toate trei!” încearcă ea să mă convingă în timp ce bagă la loc pachetul de scutece. „Doamnă, nu vreau atâtea! Una e de ajuns!” mă revolt eu și scot din nou scutecele din plasă. „Dar sunt gratis!” începe ea să strige (și nu exagerez!) în timp ce bagă la loc scutecele din plasa din care tocmai le-am scos eu. „Dar nu le vreau! Nu mai vreau niciuna!” Așa că am plătit, am scos laptele, pâinea și scutecele din cele trei plase, le-am plasat în cărucior și dusă am fost. Cu pluta – citând-o pe doamna în cauză …

Reclame

2 gânduri despre „Excesul de pungi de plastic poate dăuna sănătății (mele)…

Adăugă-le pe ale tale

  1. Reblogged this on and commented:

    Și au mai trecut patru ani de atunci și nimic, dar nimic nu s-a schimbat. Eu merg în continuare la cumpărături cu sacoșa și căruțul (așa ca babele, că altfel mă dor „șelele”) și ce-mi bagă vânzătoarele în plasă cu dreapta, scot eu cu stânga. „Sunt gratis, doamnă, sunt gratis!” îmi explică de fiecare dată și tot de atâtea ori îmi dau ochii peste cap a lehamite. La un supermarket de proveniență germană – nu-i dau numele, plasele se plătesc. Că-s nemți și-s zgârciți, se aude vorba-n târg. Cum adică să mă pună să plătesc plasele? Dar ce, umblu cu ele după mine? Poftim logică – și nu, nu neaparat de la cei mai în vârstă sau mai neșcoliți.
    Mă întristez teribil să văd atâta gunoi și degeaba și atâta risipă și bătaie de joc… P-acolo pe unde sunteți voi, cum e?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

Pisica Neagră

We're all mad here!

Ana - O mamă curioasă

Poveștile și curiozitățile unei mame imperfecte

Andrei Albu

Blogger, IT-st, om cu chitară

Garden Walk Garden Talk

The Greater Garden of Nature

Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

Blogul Monicăi S

Primul meu jurnal online pe un CMS

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

smartbabyfilip

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

%d blogeri au apreciat asta: