Continuăm cu lucruri sfinte…

În cele ce urmează vă dau voie să mă faceți cârcotașă, afurisită sau chiar de-a dreptul ticăloasă și lipsită de respect. Pe cei bisericoși nevoie mare îi sfătuiesc să se oprească din citit chiar aici, urmează o serie de blasfemii și miștocăreli greu de urmărit. Bunică-mea probabil mi-ar certa tonul acuzator, despre ce ar spune Nana noastră dragă nici nu vreau să mă gândesc. Doamne iartă-mă așadar, dar și explodez de nu aștern două episoade ce mie mi s-au lipit în frunte ca și clătitele (mele) de tigaie.
Acu’ vreo patru luni, în plin sezon gripalistic, mă sună o cunoștință. Pitica unei prietene de-ale ei era cu febră, a n-șpea oară în puține săptămâni. Temă de discuție ca între femei, vorba vine. O întreb ca tot omul: „păi unde a dus-o? A fost în contact cu multă lume? A ținut-o dezbrăcată? A băut ceva rece? Ce zice doctorul?” „Păi, zice ea, cică e gripă. N-a dus-o în parc, o ferește de stat cu alți copii mai ales de când e așa sensibilă. Doar duminică a dus-o soacră-sa la biserică, la slujbă…O ia în fiecare duminică” Pitica fetei e cu câteva luni mai mică decât Ionuț, a se înțelege. „Scuză-mă, îi spun eu, dar de ce o duce la biserică în fiecare duminică? Gripă-n floare, are abia un an și ceva și oricum nu pricepe nimic din ce se întâmplă acolo…” răspund eu, păcătoasa. „Păi așa trebuie, să se învețe de mică. Și oricum în biserică nu te prinde boala.”
Bun, discuția de mai sus nu a avut loc între mine și o necioplită. Fata are ceva școală și pretenții cât cuprinde. Cam degeaba. (în aceași ordine de idei, când i-au furat lu’ bunica portofelul, în timpul slujbei de duminică nu s-a semnalat nici un mort lovit de trăznet în biserică!)

Episodul de mai sus a fost și cel numit „de încălzire”.
Ăsta ce urmează s-ar putea să-mi aducă excluderea din familie (nu doar din cea a ortodocșilor). Câteva luni bune am fost privită cu reproș de fiecare dată când am îndrăznit să rostesc cu voce tare numele copilei (ales pe când ea avea câteva săptămâni) pentru că, evident, voi nu știți că aici bebeii nu au nume până la botez. Pe una bucată bebeică au strigat-o Ileana (nume ales întâmplător) un an jumate, până în ziua botezului, când ne-au dezvăluit surpriza: de fapt o să o cheme Camelia. Biata fată încă privește dezorientată de fiecare dată când cineva o strigă pe nume(le cel nou).
Înapoi la oile mele. Într-un final a venit și ziua cea mare și pentru bebelușa noastră. Plecați peste mări și țări să o creștinăm pe adorabila creatură (chiar e!), au făcut totul ca la carte, în buricul ortodoxismului. Nimic de obiectat. Chiar frumos am putea spune (dacă ești pasionat de ritualuri de botez). Când însă am aflat că fata va sta nespălată trei zile, cu uleiul sfânt năclăit în păr (are mult, cică nu-i voie să o tunzi înainte de botez, ups!) și că așa va reveni pe plaiuri natale, am crezut că se vrea a fi o glumă tradițională. N-a fost nici o glumă. Au ținut-o așa trei zile după care într-un final, au spălat-o iar apa, apa folosită a fost adunată într-o găleată și au aruncat-o în mare. Ține-ne Doamne întregi la minte (pe noi, restul). Și ei să-i trăiască numele, cum se zice p-aici.

De când mă știu am fost fascinată de tradiții și obiceiuri. Îmi plac. Atâta timp cât nu frizează ridicolul (sau ceea ce consider eu a fi ridicol). În lumea mea, în lumea din capul meu (cum am zis-o de atâtea ori) ai voie să te porți ca un creștin extrem de așa ți-e voia, dar fă bine și respectă tot ce-i scris, nu doar ce-ți convine sau ce dă bine la restul publicului. Dacă ești unul dintre cei care fac mătănii adânci de fiecare dată când trec pe lângă o biserică, care se închină pios, care se bat în piept cu credința iar pe la colțuri bârfesc, invidiază și nu știu ce să mai scoată la înaintare pentru a-și sublinia bunăstarea, nu o să mă convingi nicioadată că nerostind numele unui copil nebotezat încă ești mai tare în credință decât una ca mine, păcătoasa de mine. Am zis.

Reclame

5 gânduri despre „Continuăm cu lucruri sfinte…

Adăugă-le pe ale tale

  1. Eu am scris articolul asta?? Eu? :)) Da. Ai perfecta dreptate. Si am nimerit sa citesc asta fix acum, cand sunt intr-o depresie (aceeasi) legata de mentalitati, prejudecati, etc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

Pisica Neagră

We're all mad here!

Ana - O mamă curioasă

Poveștile și curiozitățile unei mame imperfecte

Andrei Albu

Blogger, IT-st, om cu chitară

Garden Walk Garden Talk

The Greater Garden of Nature

Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

Blogul Monicăi S

Primul meu jurnal online pe un CMS

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

smartbabyfilip

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

%d blogeri au apreciat asta: