Mărturii

În urmă cu vreo două luni mă sună o duduie să-mi povestească despre pregătirile pe care le face pentru un botez. Tema asta, a pregătirilor, mă lasă rece în general – fie că-i vorba de nuntă sau botez. Oi fi mai închisă la minte (zgârcită?) când vine vorba de aruncat bani pe fereastră pentru tot felul de decorațiuni. Nu știu. Cert e că veșnica expresie „o dată în viață se întâmplă x și z” nu mă atinge și mă încăpățânez să o țin pe a mea: decât să dau mii de euro pentru aranjamente și meniuri exotice mai bine plec într-o excursie peste mări și țări (în cazul în care te ține buzunarul să le faci pe amândouă, bravo ție, dar cei la care mă refer eu aici nu au astfel de posibilități și, de cele mai multe ori, bagă-n seama mai mult gura lumii decât propria plăcere). Vorbă lungă și mă îndepărtez de subiect. Mă sună așadar doamna și-mi povestește despre ce vrea soacră-sa, ce vrea mă-sa, ce nu vrea ea și ajungem la subiectul „mărturiilor” (bombonele împachetate frumos pe care le iau cadou musafirii) a căror lipsă la un botez sau nuntă e de neconceput. Ea le vrea așa și așa, mă-sa le vrea altfel, ce vrea soacră-sa costa prea mult și vai încolo și încoace oare ce să facă? Are nevoie de 100 și alte câteva zeci, asta ajunge la câteva sute de euro și n-are bani dar nu se face să lași să se vadă că nu ai bani of, ce necaz. Mă trezesc vorbind. Îi spun, ia auzi, dacă tot nu se poate fără mărturiile ăstea, de ce nu te duci la organizația X (un ONG care se ocupă de copiii abandonați, din familii dezorganizate, copii cu probleme, probleme mari!) unde am făcut eu mărturii pentru botezul lui Ionuț (și unde, culmea le făcuse și ea pentru primul copil!). Ca o paranteză, ONG-ul ăsta încearcă să scoată bani și din piatră seacă așa că voluntarii fac invitații, mărturii, tot felul de accesorii fără de care nu se poate nuntă ori botez în Grecia, iar câștigul merge la copii. „Ah, bine zici! Mă duc acolo, să vedem ce au!” zice ea. Eu deja mă simt mai bine – iată ce idee bună i-am dat fetei! și… aștept.

Trei zile mai târziu, nu mă sună, o sun eu.
– Ai fost? Ai găsit?
– Am fost. Dar n-am găsit. Erau urâte.
– Ce vrei sa zici? Îți trebuie un tul cu niște bomboane și legat cu o sfoară. Ce-i urât?
– O, nu, nu vreau, de data asta vreau niște cutiuțe! Roz cu buline etc.
– Păi au și cutiuțe. Au tot ce vrei! Le cumpără și le fac personalizate! Care-i problema?
– Sunt scumpe. Ajunge la aproape 2,80 una (euro).
– Și banii ajung la copii…
– Da, dar e mult. Mie-mi trebuie cam 200.
– Atunci fă mai ieftine.
– Nu, că nu-mi place nimic din ce au.
– Fată dragă, bomboane băgate într-un con făcut din ziar să dai oamenilor și nu contează! Cui îi pasă??? Banii merg la copii! (pe asta o zic strigând, cu nervul în pioneze)
– Nu, nu înțelegi! Contează! La primul botez am avut de unde să aleg, erau frumoase acum însă nu-mi plac… Așa că o să merg la magazinul ăla etc… Că știi, mă gândesc oare ce o să zică lumea că e la sat botezul și da, ai dreptate dar mai bine duc eu la ONG niște haine vechi și… mă scot cumva și… înțelegi…
Se explică, o dă cotită, păcat că nu pot să o pocnesc prin telefon, aleg să nu o mai aud. Închid urechi, închid ochi, închid telefon.
Și-s al naibii de tristă.

Reclame

Un gând despre „Mărturii

Adăugă-le pe ale tale

  1. Iulie 2011,nordul Germaniei,Malcow ,regiune cu lacuri.Parcata 2 minute sa- mi iau un corn cu peste afumat,intoarsa langa masina cu numere de Ro , privirile nemtzilor erau foarte sugestive.Am zis sigur am parcat gresit,sotul ma contrazice.
    August 2012,nordul Germaniei,Malcow,aceeasi parcare ,fug 2 min dupa acelasi corn cu peste afumat.Intoarsa la masina aud si comentarii pe masura .Masina cu numere de BG de data asta.
    Am fost al naibii de …scarbita.
    Cred e nevoie de un oras cu minim 2 mil locuitori si sa treca o Dunare prin el si daca se poate „cu valuri”ca sa reusesca „sa dilueze” comportamente ca cele de sus.Te pupam

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

Pisica Neagră

We're all mad here!

Ana - O mamă curioasă

Poveștile și curiozitățile unei mame imperfecte

Andrei Albu

Blogger, IT-st, om cu chitară

Garden Walk Garden Talk

The Greater Garden of Nature

Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

Blogul Monicăi S

Primul meu jurnal online pe un CMS

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

smartbabyfilip

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Deea Dulce mult aduce

Elixi a început să scrie Memoriile unui amant mincinos. Eu sunt amanta mincinosului. Nu sunt o amantă obişnuită. Şi nu am de ce să mint.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

Pisica Neagră

We're all mad here!

%d blogeri au apreciat asta: