Pinguinii-n dreapta, stânga, sus și jos. Pinguinii-s peste tot!

Eu sunt una din persoanele ălea de stă pe gânduri când aude cuvântul dreapta/ stânga. Dacă sunt la volan, cu siguranță le încurc – mai ales de-i trafic și mai și vorbești cu mine. Dacă-ți dau explicații de traseu la telefon, mai bine întreabă-mă de două ori de zic stânga și stânga mie-n minte ori de zic dreapta dar vreau să zic stânga. Nu știu de-i zăpăceala, păr bălai, gene sau toate la un loc. De când am ajuns în Grecia, chestia asta necesita un plus de concentrare și zău de mi-e ușor. De câteva ori am fost în mașină cu soțul (cu care vorbim ba-n greacă, ba-n engleză) și cu soacra (doar greacă!) și mă ghidau – ba prima la stânga, ba a doua la dreapta de am încurcat borcanele în așa hal că mai că n-am fost trimisă pe jos.

Săptămâna trecută Ionuț a primit o minunată carte de povești cu personaje principale: un pinguin și un băiețel. Vine seara și citim – eu o citesc în gând în limba în care-i scrisă (de-i oricare alta și nu materna) după care fac o traducere ad hoc. Nu schimb programul nici de data asta, citesc despre pinguinul care ajunge la casa băiețelului și acesta vrea să-l ajute să-și găsească familia. Așa că pornesc amândoi într-o călătorie spre Polul… Nord. Nimic special până aici. Doar că pinguinii nu trăiesc la Polul Nord ci la Polul Sud. Asta am aflat-o și eu ieri (musafira e de vină) – și de-abia m-am lăsat convinsă. Vezi Doamne, a greșit autorul că doar în carte vorbește de Νότιος Πόλος (Notios Polos)! A, dar stai, de fapt in limba greacă e Polul Sud, nu nord, amin, m-am luminat. Acum o dau întoarsă, să nu mă fac de rușine: serios, că știu! Știu care-i nord și sud în limba adoptivă, știu!!! Dar e drept, trebuie să mă concentrez puțin până s-o nimeresc. Acum ziceți și voi: ce mi-e N-ul care în limba mea de fapt e N pentru Nord, nu Sud, ce mi-e stânga sau dreapta. Problema, problema e că … știți, fixația și pinguinii. Care în mintea lui Ionuț au rămas la Polul Nord și nu se dau dați peste cap și care acum traduce Νότιος Πόλος cu Polul Nord și Βόρειο Πόλο (Voreio Polo) cu Polul Sud. Adică fix invers de cum trebuie. V-am amețit și pe voi?

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Pinguinii-n dreapta, stânga, sus și jos. Pinguinii-s peste tot!&8221;

  1. Apropo de poli, copilul meu spune ca-i e cald si isi scoate haina. A spus si la gradinita… Cum ca ii e „kalt”. Si se straduiau alea saracele sa il imbrace, daca zbiera el ca-i kalt (frig), si nu stiau de ce urla, si de ce nu pricepe ca nu ii va mai fi „kalt” cu 2 geci pe el :))).

    Apreciază

  2. Pingback: Cărți pentru Ionuț | Aventuri în Ouzoland

  3. Pingback: Recomandarea de sâmbătă |

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s