Cocoșul, găinile și întrebările lui Ionuț

O prietenă bună i-a adus lui Ionuț o carte ce l-a fascinat încă de la prima citire. Am citit-o, recitit-o, discutat-o, analizat-o. Ca de fiecare dată când dăm peste un autor ce ne place, eu încep sa-i caut toate creațiile – în cazul ăsta s-a dovedit că domnul Sven are o mulțime de titluri. Când am plecat la Viena aveam în minte cărțile ăstea și așteptam doar ocazia unei vizite prin librării. Nu mi s-a arătat așa că am delegat-o pe tușa Dea să meargă să aleagă un titlu la întâmplare. Fata a găsit, m-a sunat, între un chiuit a lui Ionuț și un zgomot de pe pe stradă am dat din cap „Ia orice, doar să fie cu Petterson și Findus!”, ea a luat și de aici începe distracția.
Ieri, pe drum, de la Viena la Timișoara m-am apucat de citit. Text la prima vedere, în limba germană, carte și a el ei conflict necunoscute pentru amândoi. Povestea e simplă: Petterson e un domn în vârstă care locuiește cu al lui prieten bun, pisoiul vorbitor Findus și zece găini. Într-o zi, domnul acesta aduce acasă un cocoș (pentru că i se făcuse milă de el, fostul lui stăpân voia să-l facă supă!) și de aici începe distracția – mai ales pentru pisoi care nu pricepe nici în ruptul capului ce-i așa de special la un cocoș de toate găinile sunt mereu după el. E gelos micul pisoi și pe bună dreptate. În plus, cocoșul face gălăgie, cântă mai mereu și-i aduce pe toți în pragul disperării. Prea mult zgmot, prea mult tărăboi. Într-un final, Findus îl păcălește pe cocoș, care fiind mândru, ca toți cei din soiul lui, își ia zborul și dispare. Totul clar. Neclar începe să(-i) fie (lui Ionuț) finalul. Petterson află de la găini ce s-a întâmplat, cum cocoșul a fost păcălit de Findus și a plecat dar văzându-le „așa de vesele” trage concluzia că în curând curtea va fi plină de puișori. Ele, râd și chicotesc și îi confirmă. Iar Findus e tare fericit să afle că va trebui să aibă grijă de puiuți.
Și gata cartea. În primă fază Ionuț a fost teribil de preocupat de cocoșul care făcea gălăgie.
– Mami, dar cât poate să cânte un cocoș? De ce nu voia să facă și liniște?
Apoi, mai pe seară, după ce am recitit povestea, au început altele.
– Dar mami, de unde să apară puișorii? Și cum apar? Și de ce chicotesc găinile? Și cum o să fie puișorii? Doar cu mămicile? Și cine e tăticul? Și unde-s? Nu-i arată-n poză?
Evident, m-am codit și m-am dat neștiutoare, dar asta nu prea funcționează pe termen lung. Ce explicații să-i dau? Crețul zice – tu ai găsit cartea, tu dezlegi misterul, și bine zice. Prietenele râd și tare, tare n-ar vrea să fie-n locul meu. Sor-mea chicotește și ea și confirmă că eu am ales cartea.
Voi ce i-ați spune? Mama lui de cocoș…

Reclame

6 gânduri despre „Cocoșul, găinile și întrebările lui Ionuț

Adăugă-le pe ale tale

  1. Daca e sa ma orientez dupa rezumatul povestii, cocosul (tata) a plecat in delegatie, sa munceasca, iar mamicile gaini raman acasa cu puiutii. Chicotesc de bucurie ca vor veni puiutii. Din oua. (Nu stiu daca se potriveste cu restul povestii). Noi am stabilit deja ca puii pasarilor apar din oua, ai oamenilor din burtica mamicii (noroc ca nu m-a intrebat de ce nu si din burtica taticului). Despre restul puilor de mamifere n-a venit inca vorba :)). Tatal afirma ca ii va explica el despre asta… de abia astept sa il vad in actiune, cred ca voi filma scena, daca o prind.

    Apreciază

    1. da, problema e ca-s 10 gaini si doar un cocos :))))) si eu i-am spus faza cu bebelusii vin din burtica mamei etc, nu a parut foarte curios de intreg procesul, astept si eu sa-l vad pe ta-su in actiune si explicatii :))))

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

Pisica Neagră

We're all mad here!

Ana - O mamă curioasă

Poveștile și curiozitățile unei mame imperfecte

Andrei Albu

Blogger, IT-st, om cu chitară

Garden Walk Garden Talk

The Greater Garden of Nature

Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

Blogul Monicăi S

Primul meu jurnal online pe un CMS

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

smartbabyfilip

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

%d blogeri au apreciat asta: