Servicii ca-n palmă (made in Romania)

Nu știu dacă prin preumblările mele prin lumea largă mi-a fost dat să întâlnesc vânzătoare/ chelnerițe/ prestatoare de servicii publice mai … cum să spun acum fără să jignesc pe nimeni? – mai ciufute și mai plictisite decât cele din țara mea de baștină.

Eu sunt o persoană relativ greu de scos din sărite. Și chiar de mă scoți, îmi întind limitele și rămân politicoasă până-n ultima clipă, moștenire de la mama, ce să-i faci. Dar nu de puține ori am simțit cum mi se adună-n tâmple zvâcnirea și repede, repede am băgat mâna-n buzunar să nu carecumva să-mi zboare lin spre nasul vreunei deranjate de întrebările mele. Oh, și nu de puține ori, mi-am mușcat gândurile să nu le dau voie să iasă și să stropească vorbe grele și, nu-i așa, nepotrivite unei bine crescute ce sunt (și tare aș vrea să nu fiu chiar tot timpul).

Azi am profitat de prezența lui buni Maia ca să-mi fac de cap prin magazine. Listă scurtă și la obiect, cu puține ieșiri din grafic. Mi-a ieșit în cale doar o rochie ce s-a nimerit a fi exact pe măsura mea, aruncată printre niște alte chestii neinteresante. Am considerat-o semn și am pus-o-n coș. Am mai cules niște pantaloni pentru Ionuț și m-am apucat să caut niște inele pentru o prietenă de-a lui Ionuț. M-am sucit, m-am învârtit, am discutat și cu mama fetei, am găsit ceva dar nu era ceea ce căutam și, evident, îndrăznesc să mă adresez unei domnișoare cu ecuson.
– Ăstea-s inelele!
– Știu, le-am văzut, îi explic eu. Eu caut un set pe care l-ați avut zilele trecute.
(întreaga conversație se desfășoară în timp ce ea aranjează niște haine și eu mă strecor după ea printre rafturi)
– Dacă nu e acolo, nu mai avem!
– Ok, mai aveți și pe altundeva inele din ăstea? mai încerc eu o dată, promit, ultima dată.
– Draga mea, dacă nu sunt acolo unde-s inelele, nu mai avem și gata!
Mă fac mică, mică de tot. Pe moment mai că nu-mi cer scuze apoi simt un fir de fum cum iese din urechi. Dar tac și plec.

Ajung pe la alt magazin unde o prietenă a lăsat ceva pentru mine și eu trebuie doar sa intru, să cer și să plătesc. Evident, nimeni nu mă bagă-n seamă, apoi nimeni nu știe nimic, ce ne-am face fără telefoane, rezolvăm cu vreo trei oftaturi lungi de parcă domnișoarele erau responsabile și cu producerea obiectului în sine. Simt cum fumul ce iese din urechi e tot mai gros. Dar tac.

Niște pantofi de vis îmi mă salută dintr-o vitrină. Strâng din dinți și trec pe lângă ei fără să le dau atenție, dar șireturile mă trag înapoi și mă bagă-n magazin. Mă uit, se uită, mă uit, se uită, deschid gura.
– 39 aveți? Sau 40?
– Stați să mă uit, zice fata și pentru o secundă am impresia că a căscat.
Mă uit la preț – nu-s chiar motiv de căscat dar o fi avut și ea o noapte lungă, de ce s-o judec?
Vine după vreo 5 minute cu pantofii, îi trântește lângă mine (la propriu!) și se așează pe un scaun după pult. Probez, calculez, o întreb încă o dată cât costă.
– 279 dar au reducere de 20%.
– Asta înseamnă…. zâmbesc eu rugătoare.
Răspunsul vine cu ochii dați peste cap. Serios. Cer să mai probez o dată 40-ul, revin la 39, dânsa bate din picior. Îmi plac de mor dar individa e cireașa de pe tortul vâzătoarelor impertinente. Petrec 5 minute cu cele două perechi – între noi se înfiripă ceva, serios, nu i-aș mai scoate și deja vizualizez vreo trei ținute cu ei, îi vreau, e clar. Îmi dau seama că și de-s reduși nu am destui bani la mine. Strâng pantofii, îi duc fetei, îi trântesc (la propriu) langă ea și-i mulțumesc luându-i din zbor întrebarea:
– Îi cumpărați?
– Da, dar nu acum.
Tace. Tac. Plec făcând calcule-n cap și-mi promit să revin. Las în urmă fum gros dar deja parcă nu-mi mai pasă. Vreau pantofii ăia mai mult decât aș vrea să o enervez pe domnișoară cu vreun comentariu bine țintit (pot uneori și din ăstea…)

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Servicii ca-n palmă (made in Romania)&8221;

  1. Pingback: Regula bate excepția |

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s