Ia covorul, nu-i covorul!

Sunt în Grecia de 7 ani și 3 luni și dintre toate obiceiurile localnicilor, ăsta despre care vreau să vă povestesc acum mi se pare cel mai … aș zice fără sens, dar cu siguranță are. Doar că probabil e unul neînțeles de mine. E vorba de joaca de-a sezoanele prin casă. Îmi amintesc bine curățenia de primăvară din România, de obicei coincidea cu săptămâna de dinainte de Paști și pe mine mă găsea la bună-mea, la Cluj. Lumea scotea covoare la bătut, spălau perdele, geamuri, împrospătau casa. Aici de cum dă prima căldură, lumea scoate covoarele din casă. Vara, grecii n-au covoare. Au însă un verb pentru acțiunea asta. Iarna, adică la final de noiembrie, le pun la loc. Cică-i cald de ai covoare-n casă. Mie una, crescută-n Timișoara unde vara temperaturile ajung la 40 de grade și nici marea nu-i aproape, întreg procedeul ăsta de scos covoare/ întins covoare mi se pare o mare pierdere de vreme. Mai ales că nu mi-e mai cald de le am pe sub picioare. De vreo trei săptămâni pe oriunde mă întorc, asta-i prima întrebare pe care o aud. Ai strâns covoarele? Am decis să fac un compromis  așa că le-am strâns de pe holuri, dar în restul casei au rămas acolo unde le e locul.

A doua întrebare se referă la hainele de vară. Le-ai scos de prin dulapuri și cutii? Degeaba explic eu cui vrea să mă asculte că eu ce port iarna (din Grecia, a se înțelege) port și-n restul anului – tricouri, jeans și câte o rochie, că nimeni nu mă înțelege. În plus, dulapul meu e suficient de mare încât încap toate. De ce să le tot împachetez? Ca să am ce despacheta câteva luni mai târziu? Soțul meu cel grec râde cu poftă când îmi vede nedumerirea. Cică grecilor le place să dea impresia că-s ocupați așa că era musai să-și facă de lucru chiar de nu era nevoie.

Mi s-a spus că mă împotrivesc adaptării. Că nu-s de multă vreme aici și asta e problema. Că m-oi schimba în 5-10-15 ani fără să bag de seamă. Cert e că deocamdată prefer să-mi petrec primele zile de primăvară și ultimele de toamnă undeva la soare, cu o carte bună-n mână și o înghețată lângă.

Reclame

7 gânduri despre „Ia covorul, nu-i covorul!

Adăugă-le pe ale tale

  1. να στρώσουμε (pe care ei oricum il folosesc si cand vine vorba de pus masa sau patul) Doar ca in lb romana nu-mi vine in minte nici un corespondent asa de exact – poate doar „a intinde” (covoarele)? sau a le pune pe jos? Oricum , in tara nu faci treaba asta de doua ori pe an :)))

   Apreciază

 1. Mda…ce sa zic. Din tot ce ai detaliat tu mai sus,am inteles ca esti casatorita cu grec. Mare scofala. In ceea ce priveste covoarele,e f usor sa iti dai seama ca pe timp de vara mult mai usor faci curat daca nu te impiedici de ele. Adica,daca tot le speli in primavara,cel mai PRACTIC e sa le pui pe jos la sfarsitul verii,cand sunt intr-adevar necesare. Iar la haine…ce sa zic. Am si aici un raspuns practic.. ai intrat vreodata intr-un apartament cu copii..chiar si fara. Nu cred ca iti e comod privirii si nici practic sa iei tricoul vara din dulap,vazand ploverele langa. Asa ca ,tot din spirit PRACTIC,hainele de iarna sunt urcate pe timp de vara pe rafturile de sus…sau ma rog,fiecare familie dupa posibilitati..in patari sau apothiki. Depinde.
  Bafta cu grecul :))))))

  Apreciază

  1. În România (și prin alte locuri) trăiam foarte bine cu covoare-n casă și vara și iarna, nu mă împidicam de ele 🙂 Dar e drept, pe coridoare e mai practic fără, din motive de… nisip 🙂 În ceea ce privește hainele de vară/ iarnă la mine nu-i așa de categorică împărțirea – nu am pulovere prea groase (ținutele mele de iarnă adevărată sunt în continuare în România). Cele câteva paltoane și jachete e drept, le pun în partea de sus a dulapului, parte pe care nu o deschid zilnic. Nu prea înțeleg legătura hainelor de vară/ iarnă cu intrarea în apartamentul cu copii sau fără. Mai ales că am și eu unul 🙂
   Mulțumesc și de urare. Chiar am baftă cu el (mai ales că parcă-i făcut pentru mine:)

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

Pisica Neagră

We're all mad here!

Ana - O mamă curioasă

Poveștile și curiozitățile unei mame imperfecte

Andrei Albu

Blogger, IT-st, om cu chitară

Garden Walk Garden Talk

The Greater Garden of Nature

Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

Blogul Monicăi S

Primul meu jurnal online pe un CMS

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

smartbabyfilip

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

%d blogeri au apreciat asta: