Măseluța cu tâlc

Unul dintre subiectele pe care nu le poți evita dacă trăiești în Grecia e cel legat de mâncare. Bucatele-s parte din inima omului și când cineva așterne masa pentru tine, e semn bun. Grecii scot la înaintare toate felurile din meniu, prânzul, dar mai ales cina, sunt motive de adunare și de stat la vorbă ore-ntregi. Eu nu-s chiar prietenă bună cu obiceiul ăsta și nici cu mâncarea-n general dar sunt mulți care se bucură de astfel de momente la fiecare vizită aici.

Unul dintre chestiile cu care însă mi-e tare greu să mă împac e modul în care sunt tratați cei mici când vine vorba de hrană și burtă plină. Puțini sunt cei cărora chiar le pasă de copilul spune că-i plin și nu mai vrea. E perfect normal, mă rog, obișnuit, să vezi bunici, mămici, tătici alergând prin parc după copii, cu câte un bol cu mâncare. Amenințări – dacă nu mănânci tot, fac sau nu fac, auzi la tot colțul. Prima întrebare despre Ionuț e legată de mâncare, cât mănâncă, dacă mănâncă. O grijă permanentă pentru stomacul celuilalt. Treaba asta poate deveni obositoare și chiar dăunătoare.

Când am scris povestea Măseluței, ultimul personaj din galeria Mame de Poveste l-am avut în minte pe nimeni altul decât băiatul meu cu părul creț. Ăl mare, nu Ionuț. Care copil fiind, era „sfrijit și vai de capul lui”. Așa, ca fiu-su acum. Pentru că un slăbănog la casa omului e semn de rușine, s-a urnit toată familia, gând cu gând, umăr cu umăr, să-l îndrepte. Să pună copilul carne pe el că râdea tot satul de noi. Și au făcut treabă bună. Doar că la fel cu bulgărele de zăpadă care pornit la vale nu se mai oprește, așa și cu apetitul soțului. Recunoaște singur: nu are stop. Nu știe când să se oprească. Poftește. Întâmplarea (sau norocul?) face că-i cu mine, eu sunt prietenă bună cu o nutriționistă și ea, cu echilibrul. Pe care-l ridică-n slăvi și bine face. Așa că de aici până la Măseluță n-a mai fost decât un pas. Pentru că necazu’ nu-i când poftești și te servești ci atunci când nu poți să te oprești. Echilibru. Ce vă tot zic?

Pe Măseluță o găsiți aici. Și tare sper să prindeți drag de ea!

maseluta8

Anunțuri

Un gând despre &8222;Măseluța cu tâlc&8221;

  1. Da, suna cunoscut si de la noi! Sa nu uitam de clasicul „ia cu paine” pentru orice, inclusiv paste si cartofi, si sa nu cumva sa lasi in farfurie (plina ochi) ca se supara Doamne Doamne si copiii flamanzi din Africa. Iar cand devii adolescent, mai ales daca esti fata, trebuie sa ai musai 50 kg si talia snur, ca asa sta bine unei domnisoare, si apoi se mira ca nu ai autocontrol si obiceiuri alimentare sanatoase. Eu m-as supara tare daca as fi parinte sa-mi hraneasca cineva copilul fara sa ma intrebe daca e ok sa primeasca x si y, mai ales cand vine vorba de dulciuri.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s