Cartea bate filmul? (2)

Întotdeauna. Am mai povestit eu despre asta și cu alte ocazii, dar văd că-i musai să repetăm experiența ca să ne punem în ramă convingerea.

Ieri ne-am trezit, spontan, că vrem să mergem la cinema. La Timișoara dacă vrei să mergi la film n-ai prea multe opțiuni – Mall-ul vechi care-i mai aproape dar mai aglomerat sau Mall-ul nou care are-n plus săli mai faine și e mai aerisit. Mi-e dor cu tot sufletul de sălile de cinema de la Viena (știu, pasărea mălai visează) de cinematografele ălea micuțe și pe old style ca să zic așa dar în viitoarea capitală culturală nici vorbă de răsfăț din ăsta. Pentru Ionuț oricum nu cotează, important e ce-i pe ecran – și după șase ani trăiți într-un oraș cu o singură sală de cinema (unde rula un film/ săptămână) ce avem aici e chiar lux.

Am ales să vedem Peter iepurașul – pe care-l așteptam amândoi încă de anul trecut. Teoretic, ar fi trebuit să fie un film făcut după una din cărțile noastre preferate. Cu mici momente în care întâmplările din carte nu-s chiar pe gustul nostru (Peter și Benjamin iau bătaie de la tatăl lor, Peter merge la culcare nemâncat etc) dar pe care le-am discutat (și am ajuns la înțeleapta concluzie că nu toți fac așa cum facem noi dar bine ar fi să facă!) volumul ăsta ne-a ținut multă vreme companie la ceas de seară. Ilustrațiile sunt absolut fantastice și întâmplările sunt tare simpatice așa că am pornit la film cu încredere (dar fără să fi văzut înainte trailerul!)

Filmul Peter the Rabbit e filmul Peter the Rabbit și atât. Nu are aproape nimic de-a face cu Peter Iepurașul lui Beatrix Potter – înafară de numele iepurașilor și cel al lui McGregor. E stupid, presărat cu glume proaste, farmecul cărții e inexistent (doar peisajele-s tare simpatice, dar asta ține de faptul că iubesc conacele englezești). Nu doar farmecul lipsește, ci întreaga poveste care e cu totul alta. Despre muzica din film nu spun nimic pentru că risc să mă pleznească durerea de cap.

Am ieșit de la film dezorientați. El nu pricepea de ce au uitat să pună povestea din carte în film, eu nu pricepeam de ce nu m-am uitat la trailer înainte.

Nu sunt o maniacă (poate doar puțin) atunci când vine vorba de a respecta ordinea întâi cartea apoi filmul – cu toate că după toate experiențele ăstea poate ar fi cazul să mă învăț minte. Am făcut și exceptii – Charlie și fabrica de ciocolată a fost un film de care ne-am bucurat amândoi după care am oprit în prima librărie și am citit cartea într-o zi. Dar în cazul ăsta vorbim de un film de Tim Burton nu de o chestie care n-are nici cap, nici coadă, nici umor.

Nu fac des recomandări sau nerecomandări dar sincer ăsta e un film pe care dacă nu-l vedeți nu pierdeți nimic – nici voi nici copiii voștri. (poate doar o scenă în care un iepure încearcă să pună un morcov în fundul unui bătrân. Nu, nu glumesc.) Nu-s nici obsedată de filme de artă sau europene și nici nu e musai ca un film să-mi spună neaparat ceva pentru a mă bucura de el (am fost spectator la o groază de filme proaste la care eu m-am distrat de minune) dar când vine vorba de cărți și filme… parcă totuși aștept să văd că filmul spune (măcar o parte din) povestea în imagini

Până una alta, vă recomand cartea cu Aventurile lui Peter Iepurașul (editura Arthur) sau dacă vreți neapart film, episoade cu Peter the Rabbit – în engleză și-n vintage (de găsit pe youtube : The World of Peter Rabbit & Friends )

img_9931

Reclame

2 gânduri despre „Cartea bate filmul? (2)

Adăugă-le pe ale tale

  1. Cartea bate intodeauna filmul daca vei citi cartea si vei vedea filmul ulterior. daca vezi intai filmul, carte nu prea mai are farmec. Pentu ca deja cerebeleul nu mai lucreaza sa isi imagineze filmul, a consumat deja imaginile produse de carte prin intermediul filmului

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

Pisica Neagră

We're all mad here!

Ana - O mamă curioasă

Poveștile și curiozitățile unei mame imperfecte

Andrei Albu

Blogger, IT-st, om cu chitară

Garden Walk Garden Talk

The Greater Garden of Nature

Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

Blogul Monicăi S

Primul meu jurnal online pe un CMS

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

smartbabyfilip

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

%d blogeri au apreciat asta: