Cărți pentru vacanță (și nu numai)

M-am trezit cu noaptea-n cap cu chef de făcut liste de lectură. Pentru că sunt cu gândul la vacanță (alta-i viața când vacanța e câteva săptămâni pe an și nu o poveste continuă! Greu de crezut dar mie parcă-mi cade mai bine așa…) și nimic, dar nimic nu se compară cu zilele libere la care asortezi o pălărie, un hamac (la plajă sau în vârf de munte) și o carte bună.

Citesc mai mult decât o făceam când aveam tot timpul din lume. Nu pun capul pe pernă fără să mă bucur de câteva pagini, am început să uit de telefon și le dau de lucru degetelor pe Kindle. (nu-s cel mai mare fan, în continuare prefer cărțile adevărate, dar adevărul e că bine-mi prinde jucăria asta când am poftă de ceva nou, la ceasuri târzii!)

De la începutul anului și până acum am citit vreo 20 de cărți. Din ăstea, vreo 10 sunt musai de dat mai departe. Despre Narnia – da, toate cele șapte volume! nu voi povesti acum, le las pentru lista lui Ionuț (urmează! Mai ales că am făcut niște descoperiri de nelăsat din mână!) Așa că, pe scurt, pentru că n-am de gând să mă bag în comentarii literare, lista mea de cărți de luat în vacanță (ordinea-i aleatorie)

1. Sapiens: A Brief History of Human Kind și Homo Deus: A Brief History of Tomorrow de Yuval Noah Harari

Pe ăstea două le recomand cu două mâini și tot sufletul. Nu mai țin minte ultima dată când mi-a venit să notez câte o idee la fiecare pagină. Cărțile ăstea mi-au oferit perspective noi, mi-au consolidat păreri, mi-au pus mintea la lucru. Nu-s lecturi ușoare, poate nu chiar de luat la plajă dar merită să le acordați timp. Garantez.

2. Un bărbat pe nume Ove de Frederik Bakman

Am primit cartea asta de la un om tare drag mie. Am citit-o în două zile, m-a prins din prima. Ove ăsta, simpatic foc dacă-ți plac oamenii ursuzi (și mie îmi plac) mi-a amintit foarte mult de alt om pe care-l iubesc din tot sufletul. Am plâns, recunosc, am plâns și am trăit fiecare pagină. Numa’ bună de citit la plajă (măcar acolo ai scuza că ți-a intrat soarele în ochi!)

3. Eleanor Oliphant se simte excelent de Gail Honeyman

Oh, Eleanor e de departe una dintre cele mai simpatice personaje feminine! Am iubit-o de la prima pagină. Îmi plac la nebunie cărțile în care autorul ne deschide larg ușile și ferestrele către sufletele personajelor ! Și dacă acțiunea se petrece și-n Scoția sufletului meu, cu atât mai bine! O carte pe care eu cu siguranță o voi reciti în vara asta.

4. Cîntec lin de Leila Slimani

Cred că am mai povestit despre cartea asta. M-a prins și m-a cuprins, m-a strâns și m-a lăsat fără pic de vlagă. M-a chinut și m-a bântuit. Dacă aveți copii, vă recomand să o citiți cu mare grijă. Doare.

5. Everybody’s son de Thirty Umrigar 

Am descoperit-o pe Thirty Umrigar pe vremea când îmi comandam pachete de cărți de devorat la plajă, de pe betterworldbooks. Pentru că sunt fană Jhuma Lahiri – și în general mă pasionează subiectele care ating viețile emigranților (fie ei arabi sau asiatici în spațiul european sau american) Thirty Umrigar a căzut la țanc. Nu m-au prins toate cărțile ei, dar asta e una pe care o recomand. (plus The World we found care e departe preferata mea!)

6. Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson

Că nu mi-a fost de ajuns Cântec lin, e clar. Altă carte care m-a întors pe toate părțile. Scrisă bine, te atinge la toate corzile, începe încet, urcă pe nesimțite în intensitate, te aruncă-n stânga și-n dreapta, te zguduie. Merită citită.

7. A House Without Windows de Nadia Hashimi

N-ar fi fost lista completă (și nici a mea) fără o carte din spațiul afghan. Incredibil cât mă fascinează poveștile de acolo, cât de departe și din altă lume par desprinse. Am descoperit-o pe Nadia Hashimi în grupul meu de cititoare și asta a fost prima carte a ei pe care am citit-o. Dacă și vouă vă place stilul lui Khaled Hosseini, v-o recomand.

8. Pachinko de Min Jin Lee

Asta e cu siguranță cartea perfectă de luat pe plajă (sau în vârf de munte) câteva zile la rând. Recomandată tot în grupul meu de cititoare înverșunate, te poartă prin Coreea și Japonia (altă zonă cu totul și cu totul specială), povestea te prinde și serios, cu greu am pus jos cartea până am ajuns la final!

9. Every Secret Thingde Laura Lippman

Dacă aveți chef și de o lectură mai ușoară, polițisto – misterioasă (mie oricum ăstea-mi plac mult de tot în vacanță!) vă recomand cărticica asta. Te ține cu sufletul la gură. Ceea ce, în doze mici, poate fi chiar o experiență interesantă.

10. La ultimul punct las o (sub)listă-n listă cu lecturile care mă așteaptă pe mine pe Kindle în vacanța care începe peste fix o lună! 

Jo Nesbo cu Macbeth (de departe, autorul meu preferat când vine vorba de nordic noir!), Yaa Gyasi cu Homegoing (prea greu de dus zilele ăstea, pentru ea am nevoie de altă stare de spirit) și Tiny Sunbirds Far Away de Christie Watson (la fel ca-n cazul precedentei)

Zilele următoare vin cu lista lui Ionuț. Până atunci însă, voi ce mai citiți?

 

 

 

 

 

Reclame

5 gânduri despre „Cărți pentru vacanță (și nu numai)

Adăugă-le pe ale tale

  1. Faina lista, multumim. Cateva de acolo stau si la mine in asteptare.
    Altfel, fiindca „Un barbat pe nume Ovi“ nu era disponibila la biblioteca, m-am reorientat si am luat de acelasi autor „Beartown“; foarte mult mi-a placut, abia astept sa ii gasesc continuarea. Am impresia ca nu a fost inca editata inncs in romana, dar in germana sigur e, asa am citit-o eu – „Kleine Stadt der großen Träume“

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

Pisica Neagră

We're all mad here!

Ana - O mamă curioasă

Poveștile și curiozitățile unei mame imperfecte

Andrei Albu

Blogger, IT-st, om cu chitară

Garden Walk Garden Talk

The Greater Garden of Nature

Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

Blogul Monicăi S

Primul meu jurnal online pe un CMS

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

smartbabyfilip

curiozităţile şi strădaniile unei mame în secolul XXI

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Me and my monkeys

Times are bad. Children no longer obey their parents, and everyone is writing a book.

%d blogeri au apreciat asta: